Българската армия вече разполага със своята първа батальонна група от състава на 61-ва механизирана бригада, оборудвана с ПИКИС

На полевия учебен полигон „Ново село“ завърши заключителният етап на процеса по подготовка и оценка на първи механизиран батальон от състава на 61-ва механизирана бригада и сертифициране на първата батальонна бойна група под формата на съвместното българо-американско учение „Съюзна сила 2012“ на тема: “Батальонната бойна група при провеждане на широк спектър от операции по установяване на сигурност в съвместна зона за отговорност”.

Участници

Участници в учението „Съюзна сила - 2012“ участваха общо 788 военнослужещи и 177 единици бойна техника. Оценяването на действията на формированията от групата, в съответствие със стандартите на силите на двете стратегически командвания на НАТО, се провеждаше от национална комисия в състав 12 офицера от Щаба на отбраната.

Ръководство на учението

Щабът за ръководство на учението включваше 14 военнослужещи от щаба на 61-ва механизирана бригада и 6 офицера от 172-ра пехотна бригада на армията на САЩ. За оценяването по време на учението бе определена група за наблюдение и контрол в състав 4 офицера от 61-ва механизирана бригада и двама офицера от 2-ра механизирана бригада, преминали съответния курс в Германия. Те работеха съвместно с 6 офицера от 172-ра пехотна бригада на армията на САЩ. Групата се ръководеше от командира на 2-ри батальон от 28-и пехотен полк подполковник Линдзи.

Обучаеми

  • Формирования на 1/61 батальонната бойна група, с изключение на вече сертифицираните в Съвместния център по подготовката на Сухопътните войски на САЩ в Хохенфелс (Германия)
  • Един пехотен взвод от 173-та въздушнопреносима бригада на армията на САЩ.
  • Два вертолета от авиобаза „Крумово“ за авиомедицинска евакуация и транспортиране на формирования в зоната за операции.
  • Екип за авиомедицинска евакуация от ВМА София.

Противник:  В дейността по имитиране действията на противника участваха 150 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон на 61 механизирана бригада, управлявани лично от командира подполковник Деян Дешков. Те създадоха близка до реалната действителност дейност на противниковите сили, за да подчертае значимата роля на батальонната бойна група.

Оценки

Командирите и техните подчинени получиха високи оценки от министъра на отбраната Аню Ангелов, посланика на САЩ Марси Рийс и заместник-началника на Щаба на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Бийлс.

Аз лично съм впечатлен от действията на батальонната бойна група, което е резултат от многомесечните тренировки съвместно с подразделения на САЩ, Македония, Грузия, Украйна и на всички онези, които участват в съвместния учебен център сухопътното командване на САЩ в Европа. Смятам, че групата може да бъде успешно сертифицирана и да изпълнява задачи по трите мисии на нашите Въоръжените сили. Това бе една изключително впечатляваща информация на много сложно учение, бе оценката на посланик Рийс.

Показахме добър пример за партньорство между нашите две армии и държави,отбеляза бригаден генерал Бийлс.

На учението присъстваха още заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, генерали и адмирали, народни представители, кметове на общини, чужди военни аташета. Благодаря на бригаден генерал Кънев, който направи всичко възможно за успешното формиране на първата батальонна бойна група, каза генерал Симеонов. "Формирането на първата батальонна бойна група ще се отрази благоприятно на по-нататъшното формиране на останалите пет. Процесът върви по план. Целта е до края на 2014 г. да са формирани всичките шест батальонни бойни групи.", сподели генерал-лейтенант Ненов.

Послеслов

61-ва механизирана бригада е първата бригада от състава на Сухопътните войскина Българската армия превъоръжена с натовска цифрова Полева интегрирана комуникационно информационна система - ПИКИС. В учението „Съюзна сила - 2012“ участваха също така бойни машини на подразделенията, командно-щабни машини и комуникационни апаратни от комплекса ПИКИС. Изграждането на ПИКИС е свързано с поети ангажименти от страна на правителството на Република България за превъоръжаване на редица формирования от Българската армия за постигане на оперативна съвместимост във връзка с членството и в Евроатлантическия съюз (НАТО). Проектът за изграждане на ПИКИС е един от най-амбициозните проекти на Министерство на отбраната в най-новата история на Българската армия.

Забележка: Информацията е по материали от средствата за масова информация.

 
 
 

Контакт

Централен офис в град София
Тел.: +359 2 8122 900
Тел.: +359 2 8122 909
Факс: +359 2 8211 380

office@elta.bg

Онлайн контактTop